07 Temmuz 2025 - Pazartesi

İnsan Sevilir Miydi?

Elbette ki sevgiyi en çok hak eden varlık insandır.

Yazar - Fatma Basum
Okuma Süresi: 3 dk.
Fatma Basum

Fatma Basum

-
Google News

Elbette ki sevgiyi en çok hak eden varlık insandır. Globalleşen bu zamanda, her ne kadar insanın insana karşı olan sevgisinin azaldığını ve bu yüzden var olan merhamet duygusunun köreldiğini dile getirip bu düşünceyi savunsak da, aslında her insan tüm insanlara gizliden olsa da derin ve sonsuz bir sevgi beslemektedir. Bu öyle bir sevgidir ki, her ne kadar inkâr edilse de bireyin içinde yok edilemez bir gendir.

Öyledir ki, Yüce Rabbimiz Secde Suresi’nin dokuzuncu ayetinde dediği üzere; insan oğlunu pişmiş çamurdan yaratıp ona kendi ruhundan üflemiştir. Her insanın içinde bir zerre de olsa Allah vardır.

O hâlde, insan sevilmez miydi? Bu ayetleri nakış gibi bizlere öğreten babam, sözlerine eklediği tabirlerle aklın sınırlarını aşıp, insanların özünde var olan ilahi bir gücün onları özel ve nadir kıldığını derdi. İnsanı sevmeyen, Allah’ı da sevmez. İnsanlara duyulan bir kin, Allah’a duyulmuş demektir. Kur’an-ı Kerim’in her bir ayetinde vurgulanan ahlaki değerlerin insanlar arasındaki önemi bundan dolayıdır. Aslında topluma, yani insanlığa karşı yapılan her bir günah, Allah’a karşı yapılmış gibidir. 

Çoğu insan Allah’ın varlığını sorgulayıp, onun göklerde var olduğuna inanır. Ama hakikat şu ki, Yüce Allah bir insanın göz bebeklerinde var olan merhamet duygusunun ta kendisidir. Rahman olan O’dur; biz ise sadece yeryüzündeki yansımasıyız. Biz O’ndan gelmişiz ve O’na gideceğiz. Yokluk içinden gelmiş bir bilgelik. 

Ben babamı hep bu tabirle nitelendiririm: Yaşadığı coğrafyanın en hırçın yanını iliklerine kadar yaşamış bir adam. Evet, o bir adamdı ve adamlığın bedensel güçten çok, insanlarda var olan ama körelmeye yüz tutmuş düşünce gücüne bağlı olduğunu söylerdi. Gerçek gücün, var olan ruhun merhametle yoğrulmasından geldiğine inanırdı. Ve bize de o inancı aşıladı. 

Öyle ki, yaşantımız boyunca karşımızdaki insan her ne kadar kötü olursa olsun, içimizde var olan en büyük insani değerimiz olan merhamet gücü ile yoğurur, öyle tepki veririz.

#
Yorumlar (5)
Elif
08.07.2025 00:00
Ağzına yüreğini sağlık kardeşim
Selman
07.07.2025 19:48
Harika bir yorum olmuş kaleminize sağlık başarılarınız daim olsun tebrikler
Kader
07.07.2025 18:04
Gerçekten mükemmel bir bakışaçısı ☀️
07.07.2025 17:59
Çok güzel çok duygulandım yüreğinize sağlık çıkmış olduğunuz bu yolda başarılar diliyorum
Bahar
07.07.2025 17:54
Kaleminize sağlık
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.