Antarktika için GTÜ’ ye TÜBİTAK Desteği

GTÜ' de yürütülecek ilk kutup projesi, 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-VI) 2024 için TÜBİTAK tarafından desteklendi.

Gebze Yayın: 14 Haziran 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 14.06.2023 11:38:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Yürütücülüğünü GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Korhan Erturaç'ın üstlendiği " Horseshoe Adası (Batı Antarktika Yarımadası) Örneğinde Hızlı Yükselmeye Uğrayan Yüksek Enerjili Kıyı Bölgelerinde, Çok Kaba Taneli Basamaklı Kıyı Şekillerinin Haritalanması Ve Lüminesans Yöntemleri ile Tarihlendirilmesi" başlıklı proje TÜBİTAK-1001 Kutup Araştırmaları Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. 

8.Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE-VI) 2024 için desteklenen Proje kapsamında Türk Bilim Üssü'nün yer aldığı Antarktika Yarımadası Horsehoe Adası kıyılarında gözlenen basamaklı kıyı şekilleri ve çökelleri, İnsansız Hava Araçları ile yüksek detayda haritalanacak. Bu basamaklara ait çökeller örneklenerek, lüminesans ve kozmojenik yüzey tarihlendirme yöntemi ile tarihlendirilecek. Böylelikle çalışma alanında son 10 bin yıl için göreceli deniz seviyesi değişimi ve Buzul Çağı sonrası hızla azalan (eriyen) kıtasal buzul örtüsü yüküne cevaben kara alanlarının izostatik yükselim miktar ve hızının belirlenmesi hedeflenmektedir.

GTÜ Yer ve Deniz Bimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Korhan Erturaç’ın yürütücü olduğu proje ekibinde Prof. Dr. Mehmet Salim Öncel (Araştırmacı-GTÜ),Doç. Dr. Eren Şahiner (Araştırmacı, Ankara Ü.),Prof. Dr. Raif Kandemir (Araştırmacı-Recep Tayyip Erdoğan Ü.),Dr. Jintang Qin (Danışman, China Earthquake Administration),Dr. Naki Akçar (Danışman, University of Bern) araştırmacı olarak yer alacak.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.