Eskihisar Hayalet Ağlardan Temizleniyor

‘Hayalet Ağlardan Sıfır Atığa’ sloganıyla Eskihisar sahilinde düzenlenen programa ev sahipliği yapan Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz dalgıçlarla birlikte denizde keşif yaptı, temizlik çalışmasına katıldı.

Gebze Yayın: 25 Ağustos 2023 - Cuma - Güncelleme: 25.08.2023 11:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Eskihisar’da balıkçıların avlanırken denizin dibindeki kayalıklara takılarak zarar gören ve kirliliği neden olan ağlar Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikle çıkartıldı. Etkinliğe Başkan Büyükgöz’ün yanı sıra Gebze Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Kuruçay, Dilovası Kaymakamı Metin Kubilay, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Mesut Önem, Kocaeli Tarım İl Müdürü Levent Küçük, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Eskihisar Su Ürünleri Kooparatif Başkanı Ali Sarı, GTO Başkanı Abdurrahman Aslantaş ve Nefes Doğa Sporları Dalış Klubü Başkanı Mustafa Atay da katıldı.

 

300 BİN METREKARE ALAN TARANDI

Hayalet ağ olarak adlandırılan terk edilmiş ağların balık türlerini tehdit ederek balık çeşitliliğine zarar vermesini önlemek üzere gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Eskihisar sahili boyunca 5 farklı noktada yaklaşık 300 bin metrekare alan tarandı. Taramalar sonucu TÜBİTAK Sahili, Eskihisar İskelesi ve Darıca Halk Plajı’na yakın mevkilerde ağ tespit edildi. Nefes Doğa Sporları Klubü ile birlikte dalış gerçekleştiren Başkan Büyükgöz Eskihisar’da  keşif yaptı. Denizdeki ağ yoğunluğunu gözlemleyen Büyükgöz dalış sonrasında etkinliğin çevre temizliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN

Etkinlikte katılımcılara hitaben selamlama konuşması gerçekleştiren Başkan Büyükgöz, “Marmaramızı atık ağlardan kurtarmak için başlattığımız Hayalet Ağlardan Sıfır Atığa programımıza hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Şehircilik hizmetlerinin başı temizlik. Çevremizi çöpten, atıktan arındırmak. Bu hizmet bir süreç işi. Önce mümkün olduğunca az çöp üretmeyi hedefliyoruz. Ardından üreyen çöplerle çevremizi kirletmemeye gayret ediyoruz. Toplanma alanlarında toplanan çöpleri, şehirden uzaklaştırıyoruz.  Ardından bu çöpleri yeniden kazanmak üzere dönüşüm sistemini işletiyoruz. Kurumsal olarak öncelikli sorumlu belediyeler. Ancak bu süreç, şehir sakinlerinin hepsinin işi. Hepimizin işi.

 

ŞEHRİN BEREKETİNE BEREKET KATMAK İÇİN

Denize kıyısı olan şehirler,  kıyısı olmayan şehirlerden daha şanslı. Deniz şehirlere büyük bir ferahlık, büyük bir zenginlik getiriyor. Deniz, havaya, suya, gıdaya, ekonomiye inanılmaz katkılar sunuyor. Balıkçılık bir sektör olarak bir deniz nimeti olduğu gibi, ulusal, uluslararası yük taşımacılığı da şehirler için önemli bir kalkınma yolu.  Yaşadığımız çevre açısından baktığımızda ise deniz biraz talihsiz. Attığımız şeyler suyun altında kaybolduğunda, sanki bir şey olmamış gibi davranıyoruz. Genel insan davranışı maalesef bu yönde. Oysa öyle değil, denizde atık, en az karadaki kadar kirletici, yıpratıcı, bozucu, çürütücü bir etkiye sahip.  Kocaeli’deki kamu kurumları, denizin uğradığı bu muameleyi değiştirmek için yıllardır çalışıyor. Büyükşehirimiz tarafından yapılan arıtma tesisleriyle, Hamdolsun denize bir damla atık su arıtılmadan karışmıyor. Körfez’de üreyen atıklar, şehir merkezi hassasiyetinde toplanıyor. Daha önceki dönemlerde deniz altında birikmiş çamuru dahi çıkarıyor, bertaraf ediyoruz. Hayalet ağlarla ilgili yaptığımız çalışmalar, şehrimizin çevresini temizlemek, çehresini güzelleştirmek, bereketine bereket katmak için yaptığımız çalışmalar arasında.

 

22 BİN METREKARELİK AĞDAN ARINDIRILDI

Bu çalışma için İlgili kurumlarımızın paydaşlığında 300 bin metrekare deniz tabanı taraması yaptık. Gözlem ve ölçümlerimize göre 25-30 bin metrekare arasında bir hayalet ağ tespiti yaptık. 10 gün önce, başlattığımız çalışma neticesinde denizimizi yaklaşık 22 bin metrekare ağdan arındırmış olduk. Balık çeşitliliği, plastik kirlenmesi açısından çok önemli bir tehdit. Bu tehdidi bertaraf ederek, deniz altı canlılığı artıracak, deniz canlılarının çoğalmasının önünü açacak, mikro plastik kirlenmesinin önüne geçeceğiz. Kocaeli Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Su Ürünleri Kooperatif Birliği, Deniz Ticaret Odası, Nefes Doğa Sporları paydaşlığında yaptığımız bu faaliyet için emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Denizimizin şehrin bir parçası, el birliğiyle en az şehrimiz kadar temiz tutmamız gerekiyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımızı, çok kıymetli Gebze halkını, Bu temizlik harekatının katılımcısı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. Gebze temiz, denizimiz temiz, geleceğimiz güzel olsun’ ifadelerini kullandı. Gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında bir haftanın sonunda 25-30 bin metrekare ağın denizden çıkarılması bekleniyor.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.