GTÜ Akademisyenine TENMAK Desteği

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Osman Öztürk...

Gebze Yayın: 10 Ocak 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 10.01.2024 10:51:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ) Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Osman Öztürk yöneticiliğinde, “En Az 10 kW Güç Çıkışlı PEM Yakıt Hücre Modül Tasarımı” başlıklı proje Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), Teknoloji ve Ürün Geliştirme Projeleri (TUGEP) Destek Programı kapsamında açılan, “TENMAK Ar-Ge Teşvikleri Hidrojen Teknolojileri ve Yakıt Hücresi” çağrısında destek almaya hak kazandı.

Önerilen proje, disiplinler arası ar-ge ve üniversite sanayi iş birliği ile hidrojen yakıtlı polimer elektrot membranlı yakıt hücresi (PEMYH) teknolojisinde oldukça kapsamlı çalışmalar içermektedir. GTÜ’de uzun yıllardır çoğunlukla birbirinden bağımsız sürdürülen yakıt hücresi çalışmaları bu proje içerisinde ortaklaştırılacaktır. Bu ortaklaşmanın sonucu olarak projede geliştirilecek modülün üretim maliyeti piyasadaki rakiplerine göre %40 oranında azaltılacaktır. Aynı zamanda proje kapsamında yapılacak Ar-Ge çalışmaları ile modül üretiminde %100 yerlileştirme hedeflenmiştir. Yerlileştirilme hedefleri kapsamında elektrokatalizör geliştirilmesi, iki farklı yöntemle karşılaştırmalı olarak geliştirilirken, sisteme ismini de veren ve üretimi dünyada tekel konumunda bulunan proton geçirgen membran da proje kapsamında üniversitemizde üretilecektir. Söz konusu projede, akış kanallarının tasarımı ile homojen gaz dağılımı, minimum basınç düşüşü, su-sıcaklık yönetimi ve bipolar plaka malzeme çalışmaları ile yüksek elektriksel iletkenlik ile korozyon dayanımının sağlanacaktır. Üniversitemizin Fizik, Kimya, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Uçak Mühendisliği bölümlerimizden öğretim üyeleri projede görev alacaktır. Proje kapsamında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri burslu olarak istihdam edilecek, var olan laboratuvarların altyapıları kuvvetlendirilirken yeni laboratuvarların kurulmasına öncülük edilecektir. Proje sonucunda üretilmiş olan modül TÜMOSAN A.Ş. tarafından ticarileştirilecek ve gürültülü ve fosil yakıt kullanan jeneratörlerin, sessiz, titreşimsiz ve temiz alternatifi olacaktır. Öte yandan birleştirilebilen modüller sayesinde de farklı güç değerlerine ulaşılabilecektir. Ayrıca proje ürünü, bataryalı bazı araçlarda yedek güç ünitesi olarak kullanılabilecektir. Acil durumlarda sessiz çalışan güç üniteleri olarak aydınlatma ve uyarı çalışmalarında rol alabilecek ve devam ettirilecek olan çalışmalarla da hem otomotiv hem enerji hem de şebeke-dışı bölgelerde elektrik ihtiyacının karşılanması için önemli katkılarda bulunacaktır.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.